Rast ekonomiky podľa analytikov NBS zrejme ťahá už aj domáci dopyt

15.05.2014 Bratislava

Bratislava 15. mája (TASR) - Dnešný rýchly odhad Štatistického úradu (ŠÚ) SR potvrdil očakávania mierneho zrýchlenia rastu slovenskej ekonomiky v 1. štvrťroku 2014.

Medzikvartálny rast zrýchlil z 0,5 % na 0,6 %, medziročný z 1,5 % na 2,4 %, vyzdvihli analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS).

Štatistiky za prvé mesiace roka a zlepšená nálada v hospodárstve pritom podľa nich môžu signalizovať vyváženejší ekonomický rast ako doposiaľ. "Predpokladáme, že k doterajšiemu hlavnému ťahúňovi ekonomiky - zahraničnému dopytu sa začiatkom tohto roka pridal aj domáci dopyt. Rast HDP 1. štvrťroka 2014 by už mal stáť na dvoch nohách," konštatujú v aktuálnom komentári.

Vzhľadom na posilnenie spotrebiteľskej dôvery a rastúce tržby maloobchodu mohla rýchlejšie rásť aj súkromná spotreba. Analytici NBS okrem spotrebného očakávajú aj rast investičného dopytu. Jeho zdrojom môže byť oživujúce sa stavebníctvo.

Rast ekonomiky zároveň poskytol impulz pre dodatočnú tvorbu pracovných miest. "Štvrťročný údaj potvrdil, že po minuloročnom nepriaznivom vývoji zamestnanosti prichádza očakávané zlepšenie situácie na trhu práce," konštatujú s tým, že zlepšený vývoj zamestnanosti by mohol minimálne v krátkodobom horizonte pokračovať.
 

Vyberte región